PREMIÉR: Potrebujeme, aby sme o SIS vôbec nepočuli

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) je presvedčený o tom, že nové vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) bude pokračovať v profesionálnom výkone svojich predchodcov.

Podľa neho by malo zabezpečiť to, aby verejnosť o SIS vôbec nepočula. "Aby nebol dôvod komentovať jej rozhodnutia, aby sa SIS nemusela brániť v médiách proti rôznym útokom a politickým tlakom. Nech si plní predovšetkým povinnosti vyplývajúce jej zo zákona," upozornil po dnešnom rokovaní vlády SR.

Na tlačovej konferencii poďakoval končiacemu vedeniu SIS okolo Karola Mitríka za absolútne profesionálny a zákonný prístup k plneniu povinností. "Oceňujem najmä to, že nepodľahli politickým tlakom, ktoré boli na nich v posledných týždňoch vlády Ivety Radičovej vyvíjané. A tie boli naozaj brutálne," poznamenal.

Ako konštatoval, Mitrík nedovolil urobiť z informačnej služby iba bežnú informačnú kanceláriu, do ktorej každý príde a vypýta si to, čo ho zaujíma. "A ešte to dostane aj s umelohmotnou taštičkou," dodal.

Deklaroval, že pokiaľ bude Smer-SD vo vláde, postavenie SIS bude chrániť, bude robiť iba to, čo jej stanovuje zákon.

Prezident SR Ivan Gašparovič by mal na základe dnešného návrhu vlády odvolať Mitríka z pozície riaditeľa SIS a vymenovať za nového šéfa Jána Valka.
 

Vyberte región